MARFĂ ÎN PROMOŢIE
CONTACTE
CEL MAI VÂNDUT
Introducere »BAUTURI FINE»WHISKY»SINGLE MALT WHISKY»CAOL ILA
Cu o producţie anuală de aproape 4 milioane de litri de alcool pur, Caol Ila (se pronunţă “kul-eela”) este cea mai mare distilerie de pe insula Islay, fiind situată în partea nordică a acesteia. Cu o asemenea capacitate – aproximativ un sfert din producţia de malţ whisky distilată pe insulă – Caol Ila se situează peste multe alte mărci cunoscute.
A fost deschisă în anul 1846, de atunci şi până în prezent având o activitate aproape neîntreruptă, deşi pe la conducerea sa au trecut mai mulţi proprietari.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Caol Ila a avut o lungă perioadă în care lucrurile au mers liniştit, fără revoluţii prea mari în ceea ce priveşte activitatea. Însă între 1972 şi 1974 a fost investit un milion de lire sterline, practic, pentru reconstrucţia distileriei şi mărirea acesteia de la două la şase alambicuri.
Decizia a fost luată pentru a putea satisface cererea tot mai mare pentru blenduri.
Însă, după 1974, Caol Ila a început să cumpere propriul malţ de orz, iar diferenţa dintre ”vechile” produse şi cele noi a fost vizibilă: un rafinament şi o puritate mai mari în cazul celor din urmă.
Orzul utilizat azi se transformă în malţ local, la Port Ellen, apa izvorând în apropiere, la Ban. Chiar dacă profilul distileriei ca producătoare de single malţ a fost intensificat abia în ultimii ani, principala activitate a distileriei constă în furnizarea de malţ pentru blendurile Johnnie Walker. Pe piaţa de single malţ, Caol Ila este cunoscut ca un whisky afumat, cu toate că sortimentele care sunt folosite pentru blendurile Johnnie Walker sunt neafumate.
De fapt, din anii ’80 şi până în 2006, whisky-urile produse de Caol Ila au fost folosite exclusiv pentru blenduri. Abia atunci a fost introdus un single malţ de opt ani vechime.