Livrare GRATUITA in Bucuresti pentru comenzile mai mari de 250 LEI!
Muga Reserva
Maturitate anticipată: 2019 - 2028
Producător: Muga - Rioja, Spania
Soi: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo și Graciano
Culoare: roșu-rubiniu, cu tente cărămizii
Miros: debutează cu note de mure și aluzii de fenicul și tufăriș de pădure, frumos echilibrate de aromele de fum date de timpul petrecut în lemnul mediu-afumat; în fundal, adieri de vanilie și cafea prăjită
Gust: corpolent, cu nuanțe mentolate și de ciocolată albă; reapar aromele de vanilie și persistă cele de fructe roșii pe care le-am simțit în miros, cu o aciditate elegantă care face ca postgustul să fie lung
Recomandări gastronomice: mezeluri din porc iberic, vițel, tocănițe, carne și legume la grătar, ardei umpluți cu sos picant, supă de fasole cu afumătură sau fasole cu cârnați
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 18°C
Număr de sticle produse: 1 000 000
Fermentat în butoaie mari de stejar, cu drojdii indigene. Maturat 24 luni în baricuri produse de Muga. Limpezit cu albuș de ou proaspăt. Învechit la sticlă minimum 12 luni.
95 Puncte James Suckling: ”Foarte concentrat și puternic, cu tanini extraordinari și fructuozitate consistentă. Pământ umed, carne afumată și adieri de trufe negre. Foarte lung și puternic. Lungime minunată. Un Rioja adevărat. Unul dintre vinurile spaniole cu cea mai mare valoare și calitate. Beți-l sau păstrați-l.”
93 Puncte Parker: ”Făcut în stilul propriu al Muga și cu prospețimea anului de recoltă 2016, unul dintre cei mai buni ani din ultimii ani. 2016 este și un an cu o armonie și o frumusețe care îmi amintesc puțin de 2010. Dar familia Muga spune că este undeva între 2010 și 2011 pentru că la ei 2011 nu a fost chiar așa de cald. Se deschide cu parfum de fructe roșii și negre și condimente dulci care sunt foarte bine integrate și în deplină armonie. În gură, este mătăsos și curat , cu tanini rotunzi și delicați. O Reserva delicioasă. Au fost produse cam un milion de sticle. A fost îmbuteliat în ianuarie 2019.”
Ediția 2014 - Descrierea oenologului: ”Un vin de culoarea cireșelor negre, cu tente granat, de o profunzime medie spre mare. Picioare dense care ne dau impresia că vinul învăluie paharul. Debutează cu note de mure și aluzii de fenicul și tufăriș, frumos echilibrate de aromele de fum date de timpul petrecut în lemnul mediu-afumat. În fundal, adieri de vanilie și cafea. Corpolent, cu nuanțe mentolate și de ciocolată albă. Reapar aromele de vanilie și persistă cele de fructe roșii pe care le-am simțit în miros, cu o aciditate elegantă care face ca postgustul să fie lung. ”
- 91 Puncte Parker: ”Familia Muga consideră că ploile din 2014 au fost benefice multora dintre viile lor, care sunt situate în locuri mai reci, la altitudini mai mari și au nevoie de mai mult timp ca să se coacă. De aceea, sunt foarte încântați de Reserva 2014, vinul lor etalon care exprimă stilul Muga și tipicitatea regiunii Rioja Alta la un preț foarte atrăgător și într-o cantitate care îl face foarte accesibil - aproape un milion de sticle! Acesta fiind vinul lor roșu cel mai accesibil, ei selectează strugurii din zonele mai blânde din părțile reci ale Riojei, unde le sunt situate viile. Vinul a fost fermentat în budane, cu drojdii indigene și a fost maturat în baricuri timp de două ierni, fiind îmbuteliat în cel de-al treilea an. Are aromele caracteristice de condimente și fructe de pădure, cu semnătura Muga, și corp mediu, cu tanini prăfoși care cer mâncare. 950.000 de sticle produse. Îmbuteliat în ianuarie 2016.”
Ediția 2013 - 92 Puncte James Suckling: ”Un 2013 excelent, cu uimitor de multă puritate și finețe. Arome de cireșe, piatră și puțin cedru conduc spre un corp plin, tanini foarte fini și un sfârșit proaspăt și curat. Aluzii de cedru. Evidențiază o energie focusată.”
- 90 Puncte Parker: ”Jorge Muga mi-a spus că este foarte mândru de Reserva 2013 pentru că vine din cel mai dificil an de recoltă pe care l-a văzut: frig, ploi, botrytis, noroi... oribil!” Au produs doar această Reserva, fără Selección Especial Torre Muga sau Prado Enea și chiar și din Reserva au produs mai puțin decât de obicei. Acesta este anul în care au introdus sortarea optică a strugurilor și recunosc că i-a ajutat foarte mult la obținerea calității vinului. La acest preț și volum, este unul dintre cele mai bune vinuri din Rioja, în 2013. Are caracterul clasic al Muga, rafinat și ușor de băut. 700.000 de sticle produse.
Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță...”, Luis Gutiérrez
Editia 2012 - 91+ Puncte Parker / Luis Gutierrez: ”Reserva 2012 este vândut ca și Crianza sau ca Reserva în funcție de piață, dar este întotdeauna un asamblaj de Tempranillo cu aproximativ 20% Garnacha, 10% Graciano și 5% Mazuelo, din partea inferioară a văii râului Oja-Tirón. Soiurile sunt fermentate și maturate separat până când cea mai mare parte a vinului (80%) este asamblată în vara ulterioară. Chiar și în anii în care nu se produc cuvée-urile de top (de ex, 2012), strugurii nu se folosesc niciodată la acest vin. 2012 a avut struguri bine copți și acest lucru se vede în vin, fără excese. Vinificarea este cât se poate de tradițională: strugurii fermentează cu drojdii naturale, iar vinul este maturat în primul an în baricuri noi; apoi, este transferat în butoaie bine-uscate pentru încă un an. Aromele de stejar sunt încă destul de puternice și sunt acompaniate de arome afumate și de note de semințe se susan prăjite. Palatul e luxuriant și rotund, cu tanini slefuiți. Vinul este un Rioja ca la carte, la un preț foarte bun pentru calitatea pe care o livrează. Au fost produse aproape un milion de sticle, ceea ce e impresionant pentru această calitate.”
Ediția 2011 - 91+ Puncte Parker: ”Un Rioja care combină caracterul tradițional și cel modern cu fructul copt și conține arome de stejar destul de picante. Notele de toast și fum se vor integra prin îmbătrânirea la sticlă.Pe palat, corpul e mediu, aromele sunt curate și în echilibru cu taninii dulci. Un vin care se bea ușor, e plăcut dar nu banal și oferă foarte mult pentru acest preț. Anual, se produc o jumătate de milion de sticle, care se vând ca Crinza în Spania și ca Reserva în restul lumii. An după an, este una dintre Reserve-le cele mai accesibile și mai demne de încredere.”
Ediția 2010 - 93 Puncte Decanter: ”O reserva-școală, de la un producător mare din regiunea istorică Haro. Fructe roșii suculente, cu note de vanilie și tanini din stejar cu structură fină; sfârșit lung, elegant. Valoare maximă.”
***
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.
Descriere
Muga Reserva Maturitate anticipată: 2019 - 2028 Producător: Muga - Rioja, Spania Soi: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo și Graciano Culoare: roșu-rubiniu, cu tente cărămizii Miros: debutează cu note de mure și aluzii de fenicul și tufăriș de pădure, frumos echilibrate de aromele de fum date de timpul petrecut în lemnul mediu-afumat; în fundal, adieri de vanilie și cafea prăjită Gust: corpolent, cu nuanțe mentolate și de ciocolată albă; reapar aromele de vanilie și persistă cele de fructe roșii pe care le-am simțit în miros, cu o aciditate elegantă care face ca postgustul să fie lung Recomandări gastronomice: mezeluri din porc iberic, vițel, tocănițe, carne și legume la grătar, ardei umpluți cu sos picant, supă de fasole cu afumătură sau fasole cu cârnați Alcool: 14% Temperatura de servire: 18°C Număr de sticle produse: 1 000 000 Fermentat în butoaie mari de stejar, cu drojdii indigene. Maturat 24 luni în baricuri produse de Muga. Limpezit cu albuș de ou proaspăt. Învechit la sticlă minimum 12 luni. 95 Puncte James Suckling: ”Foarte concentrat și puternic, cu tanini extraordinari și fructuozitate consistentă. Pământ umed, carne afumată și adieri de trufe negre. Foarte lung și puternic. Lungime minunată. Un Rioja adevărat. Unul dintre vinurile spaniole cu cea mai mare valoare și calitate. Beți-l sau păstrați-l.” 93 Puncte Parker: ”Făcut în stilul propriu al Muga și cu prospețimea anului de recoltă 2016, unul dintre cei mai buni ani din ultimii ani. 2016 este și un an cu o armonie și o frumusețe care îmi amintesc puțin de 2010. Dar familia Muga spune că este undeva între 2010 și 2011 pentru că la ei 2011 nu a fost chiar așa de cald. Se deschide cu parfum de fructe roșii și negre și condimente dulci care sunt foarte bine integrate și în deplină armonie. În gură, este mătăsos și curat , cu tanini rotunzi și delicați. O Reserva delicioasă. Au fost produse cam un milion de sticle. A fost îmbuteliat în ianuarie 2019.”
Ediția 2014 - Descrierea oenologului: ”Un vin de culoarea cireșelor negre, cu tente granat, de o profunzime medie spre mare. Picioare dense care ne dau impresia că vinul învăluie paharul. Debutează cu note de mure și aluzii de fenicul și tufăriș, frumos echilibrate de aromele de fum date de timpul petrecut în lemnul mediu-afumat. În fundal, adieri de vanilie și cafea. Corpolent, cu nuanțe mentolate și de ciocolată albă. Reapar aromele de vanilie și persistă cele de fructe roșii pe care le-am simțit în miros, cu o aciditate elegantă care face ca postgustul să fie lung. ” - 91 Puncte Parker: ”Familia Muga consideră că ploile din 2014 au fost benefice multora dintre viile lor, care sunt situate în locuri mai reci, la altitudini mai mari și au nevoie de mai mult timp ca să se coacă. De aceea, sunt foarte încântați de Reserva 2014, vinul lor etalon care exprimă stilul Muga și tipicitatea regiunii Rioja Alta la un preț foarte atrăgător și într-o cantitate care îl face foarte accesibil - aproape un milion de sticle! Acesta fiind vinul lor roșu cel mai accesibil, ei selectează strugurii din zonele mai blânde din părțile reci ale Riojei, unde le sunt situate viile. Vinul a fost fermentat în budane, cu drojdii indigene și a fost maturat în baricuri timp de două ierni, fiind îmbuteliat în cel de-al treilea an. Are aromele caracteristice de condimente și fructe de pădure, cu semnătura Muga, și corp mediu, cu tanini prăfoși care cer mâncare. 950.000 de sticle produse. Îmbuteliat în ianuarie 2016.” Ediția 2013 - 92 Puncte James Suckling: ”Un 2013 excelent, cu uimitor de multă puritate și finețe. Arome de cireșe, piatră și puțin cedru conduc spre un corp plin, tanini foarte fini și un sfârșit proaspăt și curat. Aluzii de cedru. Evidențiază o energie focusată.” - 90 Puncte Parker: ”Jorge Muga mi-a spus că este foarte mândru de Reserva 2013 pentru că vine din cel mai dificil an de recoltă pe care l-a văzut: frig, ploi, botrytis, noroi... oribil!” Au produs doar această Reserva, fără Selección Especial Torre Muga sau Prado Enea și chiar și din Reserva au produs mai puțin decât de obicei. Acesta este anul în care au introdus sortarea optică a strugurilor și recunosc că i-a ajutat foarte mult la obținerea calității vinului. La acest preț și volum, este unul dintre cele mai bune vinuri din Rioja, în 2013. Are caracterul clasic al Muga, rafinat și ușor de băut. 700.000 de sticle produse. Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță...”, Luis Gutiérrez Editia 2012 - 91+ Puncte Parker / Luis Gutierrez: ”Reserva 2012 este vândut ca și Crianza sau ca Reserva în funcție de piață, dar este întotdeauna un asamblaj de Tempranillo cu aproximativ 20% Garnacha, 10% Graciano și 5% Mazuelo, din partea inferioară a văii râului Oja-Tirón. Soiurile sunt fermentate și maturate separat până când cea mai mare parte a vinului (80%) este asamblată în vara ulterioară. Chiar și în anii în care nu se produc cuvée-urile de top (de ex, 2012), strugurii nu se folosesc niciodată la acest vin. 2012 a avut struguri bine copți și acest lucru se vede în vin, fără excese. Vinificarea este cât se poate de tradițională: strugurii fermentează cu drojdii naturale, iar vinul este maturat în primul an în baricuri noi; apoi, este transferat în butoaie bine-uscate pentru încă un an. Aromele de stejar sunt încă destul de puternice și sunt acompaniate de arome afumate și de note de semințe se susan prăjite. Palatul e luxuriant și rotund, cu tanini slefuiți. Vinul este un Rioja ca la carte, la un preț foarte bun pentru calitatea pe care o livrează. Au fost produse aproape un milion de sticle, ceea ce e impresionant pentru această calitate.” Ediția 2011 - 91+ Puncte Parker: ”Un Rioja care combină caracterul tradițional și cel modern cu fructul copt și conține arome de stejar destul de picante. Notele de toast și fum se vor integra prin îmbătrânirea la sticlă.Pe palat, corpul e mediu, aromele sunt curate și în echilibru cu taninii dulci. Un vin care se bea ușor, e plăcut dar nu banal și oferă foarte mult pentru acest preț. Anual, se produc o jumătate de milion de sticle, care se vând ca Crinza în Spania și ca Reserva în restul lumii. An după an, este una dintre Reserve-le cele mai accesibile și mai demne de încredere.” Ediția 2010 - 93 Puncte Decanter: ”O reserva-școală, de la un producător mare din regiunea istorică Haro. Fructe roșii suculente, cu note de vanilie și tanini din stejar cu structură fină; sfârșit lung, elegant. Valoare maximă.” *** Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou. Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.
Detalii
Producator: Muga
Tip: Sec
Cantitate: 0.75 L
Tara De Origine: Spania
Concentratie Alcool: 14%
Culoare: Rosu
Comentarii
{{#comments}}-
{{author}}
{{addedDate}}
{{subject}}
{{#hasRating}}
{{rating}} / 5
{{/hasRating}}
{{comment}}
{{#hasReplies}}
{{/comments}}
{{/hasComments}}{{#replies}}-
{{author}}
{{addedDate}}
{{reply}}
{{/replies}}
{{/hasReplies}}