Livrare GRATUITA in Bucuresti pentru comenzile mai mari de 250 LEI!

Chateau De Saint Cosme Crozes-hermitage 0
  • Saint Cosme Crozes-Hermitage

    Perioada optimă de consum: 2019 - 2028

    Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme

    Proprietar-oenolog: Louis Barruol

    Soi: 100% Serine (Syrah vechi) 

    Culoare: roșu rubiniu

    Buchet: picant, mineral, pe note de piper alb și grafit

    Gust: elegant și suplu, cu arome de mure, slănină afumată, piper alb, tămâie; o vână foarte parfumată conduce spre sfârșitul lung, în care se păstrează un evantai suculent de fructe roșii și negre proaspete

    Recomandări gastronomice: porumbel cu hribi, porc, miel, gâscă, vită, supă de ceapă

    Alcool: 13,5%

    Temperatura de servire: 16-18°C

    Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie de un an, 40% în butoaie de doi ani.

    Îmbuteliat fără a fi filtrat.

    Descrierea lui Louis Barruol: ”Struguri dezciorchinați. Soluri granitice. Începând cu anii 1980, Shiraz-ul a fost plantat în toată lumea - în special, în California și, în general, în zone mai calde decât Ronul de Nord, locul său de baștină. În mod evident, aceste condiții fac posibilă producerea unor vinuri mai concentrate, mai masive și mai ”impresionante” în tinerețe, dar, oare, în asta constă adevărul acestui soi? Și soarta altor soiuri a fost pecetluită în același fel, mai întâi în Franța și apoi global, cu aceleași rezultate. Numărul Chardonnay-urilor complet lipsite de prospețime și al Cabernet-urilor care aduc mai mult a gem decât a vin este infinit. Ce păcat! Desfigurarea unui soi cultivându-l peste tot nu este ceva de dorit. Shiraz-ul din Crozes-Hermitage ne arată care trebuie să fie echilibrul unui Shiraz debordând de prospețime și cu minunate arome de bujori. Senzația sărată de pe palatin este foarte profundă și se dezvăluie fără nicio greutate. Să nu uităm că vinul este doar o băutură, oricât de bun ar fi. Crozes 2017, la fel ca celelalte vinuri roșii din nordul Ronului, este de o calitate remarcabilă. Toate sunt vinuri care se pot bea tinere, datorită fructuozității impunătoare, dar ele au capacitatea naturală de a dobândi o complexitate opulentă în urma învechirii. Vă sfătuiesc să încercați unul dintre Crozes-urile noastre mature cu porumbel și hribi. Slănină afumată, mure, piper alb, tămâie.”

    93 Puncte James Suckling: ”Echilibru seducător și o senzație gustativă foarte focalizată. Granitul este foarte important, căci conferă o senzație suculentă și focusează fructul și taninii. Arome abundente de fructe negre de pădure, cireșe negre și prune picante și tanini care conferă o senzație de catifelare și prospețime. Foarte vibrant, cu o mare bogăție de arome și note de pietre negre, grafit și condimente prăjite în final.”

    91 Puncte Wine Spectator: ”Notele de cireșe negre și de compot de prune sunt brăzdate de accente de anason negru și tufăriș, care îi conferă textură și amploare. Ghidat de aciditatea proaspătă.”

    Ediția 2016 - Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie la a doua folosire și 40% în butoaie la a treia folosire. În numele de” Crozes-Hermitage” există cuvântul ”Hermitage”. Deloc întâmplător. În extraordinarele dealuri din Crozes, Gervans și Erôme, există terroir-uri care sunt adevărate pepite pentru viticultorii care își iubesc meseria. În locurile numite Tenay, Habrard, Batits, viile vechi sunt capabile să dea niște vinuri care pot, oricând, rivaliza cu vinurile din Hermitage. Sunt mature și, totodată, reținute. Vă lasă libertatea de a le bea tinere sau de a le păstra. Țin să le mulțumesc viticultorilor cu care colaborez și a căror pasiune pentru marile terroir-uri o împărtășesc. Ei mi-au deschis ușile unor noi universuri.

    În mai 2016 i-am invitat la Saint Cosme pe toți viticultorii cu care lucrăm. A fost o zi minunată, dominată de sentimente de prietenie și o pasiune comună. Tatăl meu a petrecut o zi superbă și a fost fericit să-i întâlnească pe toți cei care sunt în spatele etichetelor noastre de vin din ”Nord” și din Châteauneuf du Pape.

    La un moment dat, artele încep să semene, la fel ca vinurile mari: greu de deosebit în tinerețe, ele se întâlnesc pe măsură ce îmbătrânesc. Slănină afumată, mure, piper alb, tămâie. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

                - 93 Puncte James Suckling: ”Piper alb și grafit, cu o atitudine foarte picantă, pietroasă. Mure, o vână foarte parfumată și o abundență de condimente dulci. Pe palatin, un evantai suculent de fructe roșii și negre proaspete. Suplu, uniform și lung.”

    Ediția 2015Descrierea lui Louis Barruol: ”Este o adevărată plăcere să vă ofer un Crozes-Hermitage de pe dealurile din Gervans și Erôme, despre a căror calitate nu obosesc să vorbesc. E o foarte bună introducere pentru Syrah-ul din valea Ronului septentrional. Mai ușor de înțeles decât Saint Joseph, cu o fructuozitate plăcută, mai puțin costisitor decât Côte-Rôtie, Crozes-ul se poate bea de pe fruct sau poate fi ținut câțiva ani în cramă. Este un bun ambasador al vinurilor din nord. Ediția 2015 este frumoasă și clasică, dezvoltând o finețe apreciabilă, acompaniată de complexitate. Nu este Crozes-ul cel mai masiv pe care mi-a fost dat să-l produc, el fiind foarte departe de un 2009, de exemplu. Dar profunzimea nu are nevoie de materie, iar proximitatea geologică a colinei Hermitage-ului îi conferă unui Crozes de deal bine făcut ”rezerva” care îți permite să faci un pic de magie la momentul oportun. Gustați o sticlă și păstrați-le pe celelalte. Funingine de șemineu rece, piper negru, coacăze negre, mirodenii orientale.”

                   - 92 Puncte Robert Parker: ”Crozes Hermitage 2015 are mai mult stejar, într-o personalitate dominată de fructe negre, ciocolată, grafit și lemn dulce. Cu corp mediu spre plin, bogat și cu o frumoasă concentrație, vinul e dotat pentru a îmbătrâni un an în pivniță, după care va străluci pentru încă 10 ani.

    Pe lângă faptul că produce unele dintre cele mai mari Gigondas-uri de pe piață, oenologul-superstar Louis Barruol este și autorul unora dintre cele mai bune vinuri din Ronul de Nord.”

                       - 92 Puncte James Suckling: ”Nas elegant, ușor și rafinat, de coacăze și cireșe. Palatul e învăluit în arome de condimente afumate și prune roșii. Polisat și picant. Beți-l începând din 2020.”

    ***

    Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”

    Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

    Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

    Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

    Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

    Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

    Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

    Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

    Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

    Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

    Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

     

     

     

  • Producator: Château De Saint Cosme
  • Tip: Sec
  • Cantitate: 0.75 L
  • Tara De Origine: Franta
  • Concentratie Alcool: 14%
  • Culoare: Rosu
{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}

Chateau De Saint Cosme Crozes-hermitage

Cod Produs: imp-wp-516
In stoc
145 Lei
Gold Modern Original Product High Quality Logo.png
Produsele noastre sunt 100% originale, achiziționate exclusiv de la distribuitori autorizați. Garantăm autenticitatea și calitatea fiecărui produs, asigurându-ne că provin din surse de încredere și respectă standardele producătorilor.
Detalii livrare Livrare gratuita in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 250 RON. Cost livrare 22 lei provincie. Vezi Detalii
Ai nevoie de ajutor? 0722839246
Puncte de fidelitate Acumuleaza 1 punct de reducere pentru fiecare 20 de lei cheltuiti. Vezi Detalii

Saint Cosme Crozes-Hermitage

Perioada optimă de consum: 2019 - 2028

Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 100% Serine (Syrah vechi) 

Culoare: roșu rubiniu

Buchet: picant, mineral, pe note de piper alb și grafit

Gust: elegant și suplu, cu arome de mure, slănină afumată, piper alb, tămâie; o vână foarte parfumată conduce spre sfârșitul lung, în care se păstrează un evantai suculent de fructe roșii și negre proaspete

Recomandări gastronomice: porumbel cu hribi, porc, miel, gâscă, vită, supă de ceapă

Alcool: 13,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie de un an, 40% în butoaie de doi ani.

Îmbuteliat fără a fi filtrat.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Struguri dezciorchinați. Soluri granitice. Începând cu anii 1980, Shiraz-ul a fost plantat în toată lumea - în special, în California și, în general, în zone mai calde decât Ronul de Nord, locul său de baștină. În mod evident, aceste condiții fac posibilă producerea unor vinuri mai concentrate, mai masive și mai ”impresionante” în tinerețe, dar, oare, în asta constă adevărul acestui soi? Și soarta altor soiuri a fost pecetluită în același fel, mai întâi în Franța și apoi global, cu aceleași rezultate. Numărul Chardonnay-urilor complet lipsite de prospețime și al Cabernet-urilor care aduc mai mult a gem decât a vin este infinit. Ce păcat! Desfigurarea unui soi cultivându-l peste tot nu este ceva de dorit. Shiraz-ul din Crozes-Hermitage ne arată care trebuie să fie echilibrul unui Shiraz debordând de prospețime și cu minunate arome de bujori. Senzația sărată de pe palatin este foarte profundă și se dezvăluie fără nicio greutate. Să nu uităm că vinul este doar o băutură, oricât de bun ar fi. Crozes 2017, la fel ca celelalte vinuri roșii din nordul Ronului, este de o calitate remarcabilă. Toate sunt vinuri care se pot bea tinere, datorită fructuozității impunătoare, dar ele au capacitatea naturală de a dobândi o complexitate opulentă în urma învechirii. Vă sfătuiesc să încercați unul dintre Crozes-urile noastre mature cu porumbel și hribi. Slănină afumată, mure, piper alb, tămâie.”

93 Puncte James Suckling: ”Echilibru seducător și o senzație gustativă foarte focalizată. Granitul este foarte important, căci conferă o senzație suculentă și focusează fructul și taninii. Arome abundente de fructe negre de pădure, cireșe negre și prune picante și tanini care conferă o senzație de catifelare și prospețime. Foarte vibrant, cu o mare bogăție de arome și note de pietre negre, grafit și condimente prăjite în final.”

91 Puncte Wine Spectator: ”Notele de cireșe negre și de compot de prune sunt brăzdate de accente de anason negru și tufăriș, care îi conferă textură și amploare. Ghidat de aciditatea proaspătă.”

Ediția 2016 - Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie la a doua folosire și 40% în butoaie la a treia folosire. În numele de” Crozes-Hermitage” există cuvântul ”Hermitage”. Deloc întâmplător. În extraordinarele dealuri din Crozes, Gervans și Erôme, există terroir-uri care sunt adevărate pepite pentru viticultorii care își iubesc meseria. În locurile numite Tenay, Habrard, Batits, viile vechi sunt capabile să dea niște vinuri care pot, oricând, rivaliza cu vinurile din Hermitage. Sunt mature și, totodată, reținute. Vă lasă libertatea de a le bea tinere sau de a le păstra. Țin să le mulțumesc viticultorilor cu care colaborez și a căror pasiune pentru marile terroir-uri o împărtășesc. Ei mi-au deschis ușile unor noi universuri.

În mai 2016 i-am invitat la Saint Cosme pe toți viticultorii cu care lucrăm. A fost o zi minunată, dominată de sentimente de prietenie și o pasiune comună. Tatăl meu a petrecut o zi superbă și a fost fericit să-i întâlnească pe toți cei care sunt în spatele etichetelor noastre de vin din ”Nord” și din Châteauneuf du Pape.

La un moment dat, artele încep să semene, la fel ca vinurile mari: greu de deosebit în tinerețe, ele se întâlnesc pe măsură ce îmbătrânesc. Slănină afumată, mure, piper alb, tămâie. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

            - 93 Puncte James Suckling: ”Piper alb și grafit, cu o atitudine foarte picantă, pietroasă. Mure, o vână foarte parfumată și o abundență de condimente dulci. Pe palatin, un evantai suculent de fructe roșii și negre proaspete. Suplu, uniform și lung.”

Ediția 2015Descrierea lui Louis Barruol: ”Este o adevărată plăcere să vă ofer un Crozes-Hermitage de pe dealurile din Gervans și Erôme, despre a căror calitate nu obosesc să vorbesc. E o foarte bună introducere pentru Syrah-ul din valea Ronului septentrional. Mai ușor de înțeles decât Saint Joseph, cu o fructuozitate plăcută, mai puțin costisitor decât Côte-Rôtie, Crozes-ul se poate bea de pe fruct sau poate fi ținut câțiva ani în cramă. Este un bun ambasador al vinurilor din nord. Ediția 2015 este frumoasă și clasică, dezvoltând o finețe apreciabilă, acompaniată de complexitate. Nu este Crozes-ul cel mai masiv pe care mi-a fost dat să-l produc, el fiind foarte departe de un 2009, de exemplu. Dar profunzimea nu are nevoie de materie, iar proximitatea geologică a colinei Hermitage-ului îi conferă unui Crozes de deal bine făcut ”rezerva” care îți permite să faci un pic de magie la momentul oportun. Gustați o sticlă și păstrați-le pe celelalte. Funingine de șemineu rece, piper negru, coacăze negre, mirodenii orientale.”

               - 92 Puncte Robert Parker: ”Crozes Hermitage 2015 are mai mult stejar, într-o personalitate dominată de fructe negre, ciocolată, grafit și lemn dulce. Cu corp mediu spre plin, bogat și cu o frumoasă concentrație, vinul e dotat pentru a îmbătrâni un an în pivniță, după care va străluci pentru încă 10 ani.

Pe lângă faptul că produce unele dintre cele mai mari Gigondas-uri de pe piață, oenologul-superstar Louis Barruol este și autorul unora dintre cele mai bune vinuri din Ronul de Nord.”

                   - 92 Puncte James Suckling: ”Nas elegant, ușor și rafinat, de coacăze și cireșe. Palatul e învăluit în arome de condimente afumate și prune roșii. Polisat și picant. Beți-l începând din 2020.”

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”

Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

 

 

 

Producator: Château De Saint Cosme

Tip: Sec

Cantitate: 0.75 L

Tara De Origine: Franta

Concentratie Alcool: 14%

Culoare: Rosu

{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}

Produse recomandate