Livrare GRATUITA in Bucuresti pentru comenzile mai mari de 250 LEI!

CHTEAU DE SAINT COSME CTES DU RHNE
  • Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge 2019

    Perioada optimă de consum: 2020-2025

    Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme - Côtes du Rhône

    Proprietar-oenolog: Louis Barruol

    Soi: Syrah, struguri parțial dezciorchinaţi

    Culoare: roşu-rubiniu închis

    Miros: mure, bacon afumat, cărbune, afine, trandafir

    Gust: proaspăt, echilibrat, fin și corpolent, cu atac puternic și tanini frumos rotunjiți, arome profunde și postgust lung

    Alcool: 14,5%

    Temperatura de servire: 16-18°C

    Maturat în tanc. Deşi nu a fost destinat îmbătrânirii, vinul îmbătrâneşte foarte bine.

    Descrierea lui Louis Barruol: ”Vă previn - aceasta este o ediție stelară, cea mai bună după extraordinarul 2010. Bineînțeles, și 2016 a fost un an bun, chiar și 2015, care a fost memorabil la Saint Cosme. Dar vinurile din 2019 au o prospețime, o intensitate, o evanescență, ceva indefinibil care este fermecător și vibrant. Care este explicația? Intensitatea fructului după o vară secetoasă? Ploile din octombrie care au rotunjit vinurile? Nimeni nu știe. De ce, în acest an, viile n-au suferit din cauza secetei? Nu știu. Vinul rămâne, în mare parte, o necunoscută și, prin urmare, constituie o oportunitate ideală pentru cei care au simț de observație, capacitate analitică și un suflet de artist. 

    Saint Cosme Côtes du Rhône 2019  este cel mai bun din 2010 încoace. Un vin cu o structură substanțială, el debordează de fruct și este foarte concentrat, fiind echilibrat de o aciditate splendidă. Într-un an secetos, concentrația afectează toate componentele fructului: nu doar zahărul, dar și acizii, apa (care nu se concentrează, ci dispare...), taninii, culoarea, aromele, etc... Acest fenomen natural produce ceva ce iubim cu toții: intensitate. În consecință, caracaterul și identitatea sunt de zece de ori mai mari. Faptul că natura este capabilă să ne ofere aceste daruri este o bucurie absolută. Acest vin se pretează la consum imediat sau poate fi păstrat. El ne va aduce bucurie și surprize. Va deveni un avocat al ceea ce eu numesc ”cauza vinului roșu”. Trăim într-o eră a vinurilor albe, rosés sau chiar a strugurilor necopți - o adevărată aberație. Este o eră a vinurilor spumante și a ”băuturilor din vin”. Dar, prin 2019, natura ne oferă o binevenită oportunitate de a pune lucrurile în perspectiva corectă. Mure, bacon afumat, cărbune, afine, trandafir.”

    Ediția 2019 nu a fost încă evaluată.

    Ediția 2018 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Syrah, struguri parțial nedezciorchinați. Côtes du Rhône este primul ambasador al domeniului, probabil pentru că este primul vin pe care-l încearcă cei care descoperă Saint Cosme. De aceea, depun toate eforturile pentru a produce un Côtes du Rhône foarte bun. Cum nu sunt un magician, trebuie să folosesc vițe care cresc în terroir-uri de foarte bună calitate. Primul dintre ele este terroir-ul din Vinsobres care este, după părerea mea, cel bun loc din valea Ronului meridional pentru a cultiva Syrah. Situat chiar la poarta Alpilor, Vinsobres beneficiază de un vânt rece numit ”Pontias” care conferă vinurilor o prospețime aparte. Solul este un melanj complex și subtil de marne, calcar și nisip. Solurile monolitice poartă în ele o limită care se regăsește în vinuri. Solurile complexe propun o calitate viticolă și resurse multiple care se regăsesc, de asemenea, în vinuri. 2018 este cea de a 22-a ediție a Côtes du Rhône-ului de la Saint Cosme. Filosofia mea pentru acest vin este neschimbată: Syrah, fruct, finețe, prospețime și plăcere. N-am urmat niciodată nicio modă, singurul meu ghid a fost întotdeauna propriul meu gust. Acest lucru nu se va schimba niciodată, pentru că nu pot împărți cu voi decât ceea ce iubesc. Vinsobres este un terroir extraordinar, despre care voi avea ocazia să vă vorbesc pe-ndelete într-un viitor foarte apropiat. Afine, trufe, fenicul, zmeură sălbatică.”

                   - 90 Puncte Parker: ”Côtes du Rhône 2018 este 100% Syrah din Gard (malul drept al ronului) și Vinsobres (malul stâng, altitudine mai mare). Aromele de violete, măsline negre și coacăze oferă o expresie fantastică a soiului în acest vin cu corp mediu spre plin și tanini mătăsoși. O valoare extraordinară.”

                 - 91 Puncte James Suckling: ”Syrah pur de pe ambele maluri ale Ronului, cu arome foarte bogate de cireșe negre și o dulceață plăcută pe palatin. Profunzime și detalii foarte frumoase. Suculent și lung. Catifelat.”

    Ediția 2017 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Un asamblaj de Syrah din Vinsobres și de pe terasele villafranciene din Gard care generează întotdeauna echilibru, corp și finețe. Ediția 2017 se prezintă cu o culoare de ”sânge de taur”, profunzime, sevă, tanini frumoși și bine-rotunjiți... Veți simți imediat intensitatea fructului, care face ca 2017 să fie un an de recoltă superb. Intenția Côtes du Rhône-ului nostru este de a putea fi băut imediat, chiar dacă are un foarte bun potențial de îmbătrânire. Am degustat recent un 2007 care era cu adevărat complex și încă tânăr. Bine ați venit în 2017, cel mai bun an de recoltă din 2010 încoace. Coacăze negre, camfor, trufe, trandafir, afine.”

                   - 91 Puncte Fames Suckling: ”Frumos, cu miros puternic de fructe roșii de pădure, împletit cu note de ierburi sălbatice și flori. Pe palatin, este profund, catifelat și dens, cu arome de fructe negre de pădure și tanini maturi, cizelați. Un raport calitate-preț extraordinar. Beți-l acum sau păstrați-l.”

                   - 90 Puncte Parker / Joe Czerwinski: ”Côtes du Rhône 2017, 100% Syrah, este un superstar cu preț de chilipir. El oferă adieri de fum, piper zdrobit, afine și smochine negre. Cu corp mediu spre plin, are un sfârșit lung și suplu. Nu veți găsi un Syrah mai bun la prețul ăsta.

    Louis Barruol continuă să scoată unele dintre cele mai impresionante vinuri din Gigondas, în timp ce își extinde activitatea de negociant. Dacă încă nu știați, el este și parte dintr-un joint venture care produce Riesling și Pinot Noir în Finger Lakes, New York (i.e. Forge Cellars –http://www.winepoint.ro/106-forge-cellars). El este optimist în ceea ce privește vinurile din 2016, din Sudul Ronului: ”S-ar putea să fie la fel de bune ca în 2010.” Acum este prins cu seria de vinuri din Gigondas, renunțând la Valbelle pentru a-l asambla cu Gigondas-ul. Celelalte vinuri provin din vii unice – Le Claux, Hominis Fides și Le Poste, fiind 100% Grenache. Barruol este unul dintre campionii inițiativei de a include și vin alb în apelațiune.” 

    ***

    Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”


    Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

    Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

    Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

    Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

    Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

    Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

    Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

    Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

    Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

    Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

     

     

  • Culoare: Rosu
  • Tip: Sec
  • Producator: Saint Cosme
  • Tara De Origine: Franta
{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}

CHTEAU DE SAINT COSME CTES DU RHNE "LES DEUX ALBION" ROUGE 2018

Cod Produs: imp-wp-911
In stoc
99 Lei
Detalii livrare Livrare gratuita in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 250 RON. Cost livrare 19 lei provincie. Vezi Detalii
Ai nevoie de ajutor? 0722839246 sau 0724682446
Puncte de fidelitate Acumuleaza 1 punct de reducere pentru fiecare 20 de lei cheltuiti. Vezi Detalii

Saint Cosme Côtes du Rhône Rouge 2019

Perioada optimă de consum: 2020-2025

Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme - Côtes du Rhône

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Syrah, struguri parțial dezciorchinaţi

Culoare: roşu-rubiniu închis

Miros: mure, bacon afumat, cărbune, afine, trandafir

Gust: proaspăt, echilibrat, fin și corpolent, cu atac puternic și tanini frumos rotunjiți, arome profunde și postgust lung

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Maturat în tanc. Deşi nu a fost destinat îmbătrânirii, vinul îmbătrâneşte foarte bine.

Descrierea lui Louis Barruol: ”Vă previn - aceasta este o ediție stelară, cea mai bună după extraordinarul 2010. Bineînțeles, și 2016 a fost un an bun, chiar și 2015, care a fost memorabil la Saint Cosme. Dar vinurile din 2019 au o prospețime, o intensitate, o evanescență, ceva indefinibil care este fermecător și vibrant. Care este explicația? Intensitatea fructului după o vară secetoasă? Ploile din octombrie care au rotunjit vinurile? Nimeni nu știe. De ce, în acest an, viile n-au suferit din cauza secetei? Nu știu. Vinul rămâne, în mare parte, o necunoscută și, prin urmare, constituie o oportunitate ideală pentru cei care au simț de observație, capacitate analitică și un suflet de artist. 

Saint Cosme Côtes du Rhône 2019  este cel mai bun din 2010 încoace. Un vin cu o structură substanțială, el debordează de fruct și este foarte concentrat, fiind echilibrat de o aciditate splendidă. Într-un an secetos, concentrația afectează toate componentele fructului: nu doar zahărul, dar și acizii, apa (care nu se concentrează, ci dispare...), taninii, culoarea, aromele, etc... Acest fenomen natural produce ceva ce iubim cu toții: intensitate. În consecință, caracaterul și identitatea sunt de zece de ori mai mari. Faptul că natura este capabilă să ne ofere aceste daruri este o bucurie absolută. Acest vin se pretează la consum imediat sau poate fi păstrat. El ne va aduce bucurie și surprize. Va deveni un avocat al ceea ce eu numesc ”cauza vinului roșu”. Trăim într-o eră a vinurilor albe, rosés sau chiar a strugurilor necopți - o adevărată aberație. Este o eră a vinurilor spumante și a ”băuturilor din vin”. Dar, prin 2019, natura ne oferă o binevenită oportunitate de a pune lucrurile în perspectiva corectă. Mure, bacon afumat, cărbune, afine, trandafir.”

Ediția 2019 nu a fost încă evaluată.

Ediția 2018 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Syrah, struguri parțial nedezciorchinați. Côtes du Rhône este primul ambasador al domeniului, probabil pentru că este primul vin pe care-l încearcă cei care descoperă Saint Cosme. De aceea, depun toate eforturile pentru a produce un Côtes du Rhône foarte bun. Cum nu sunt un magician, trebuie să folosesc vițe care cresc în terroir-uri de foarte bună calitate. Primul dintre ele este terroir-ul din Vinsobres care este, după părerea mea, cel bun loc din valea Ronului meridional pentru a cultiva Syrah. Situat chiar la poarta Alpilor, Vinsobres beneficiază de un vânt rece numit ”Pontias” care conferă vinurilor o prospețime aparte. Solul este un melanj complex și subtil de marne, calcar și nisip. Solurile monolitice poartă în ele o limită care se regăsește în vinuri. Solurile complexe propun o calitate viticolă și resurse multiple care se regăsesc, de asemenea, în vinuri. 2018 este cea de a 22-a ediție a Côtes du Rhône-ului de la Saint Cosme. Filosofia mea pentru acest vin este neschimbată: Syrah, fruct, finețe, prospețime și plăcere. N-am urmat niciodată nicio modă, singurul meu ghid a fost întotdeauna propriul meu gust. Acest lucru nu se va schimba niciodată, pentru că nu pot împărți cu voi decât ceea ce iubesc. Vinsobres este un terroir extraordinar, despre care voi avea ocazia să vă vorbesc pe-ndelete într-un viitor foarte apropiat. Afine, trufe, fenicul, zmeură sălbatică.”

               - 90 Puncte Parker: ”Côtes du Rhône 2018 este 100% Syrah din Gard (malul drept al ronului) și Vinsobres (malul stâng, altitudine mai mare). Aromele de violete, măsline negre și coacăze oferă o expresie fantastică a soiului în acest vin cu corp mediu spre plin și tanini mătăsoși. O valoare extraordinară.”

             - 91 Puncte James Suckling: ”Syrah pur de pe ambele maluri ale Ronului, cu arome foarte bogate de cireșe negre și o dulceață plăcută pe palatin. Profunzime și detalii foarte frumoase. Suculent și lung. Catifelat.”

Ediția 2017 - Descrierea lui Louis Barruol: ”Un asamblaj de Syrah din Vinsobres și de pe terasele villafranciene din Gard care generează întotdeauna echilibru, corp și finețe. Ediția 2017 se prezintă cu o culoare de ”sânge de taur”, profunzime, sevă, tanini frumoși și bine-rotunjiți... Veți simți imediat intensitatea fructului, care face ca 2017 să fie un an de recoltă superb. Intenția Côtes du Rhône-ului nostru este de a putea fi băut imediat, chiar dacă are un foarte bun potențial de îmbătrânire. Am degustat recent un 2007 care era cu adevărat complex și încă tânăr. Bine ați venit în 2017, cel mai bun an de recoltă din 2010 încoace. Coacăze negre, camfor, trufe, trandafir, afine.”

               - 91 Puncte Fames Suckling: ”Frumos, cu miros puternic de fructe roșii de pădure, împletit cu note de ierburi sălbatice și flori. Pe palatin, este profund, catifelat și dens, cu arome de fructe negre de pădure și tanini maturi, cizelați. Un raport calitate-preț extraordinar. Beți-l acum sau păstrați-l.”

               - 90 Puncte Parker / Joe Czerwinski: ”Côtes du Rhône 2017, 100% Syrah, este un superstar cu preț de chilipir. El oferă adieri de fum, piper zdrobit, afine și smochine negre. Cu corp mediu spre plin, are un sfârșit lung și suplu. Nu veți găsi un Syrah mai bun la prețul ăsta.

Louis Barruol continuă să scoată unele dintre cele mai impresionante vinuri din Gigondas, în timp ce își extinde activitatea de negociant. Dacă încă nu știați, el este și parte dintr-un joint venture care produce Riesling și Pinot Noir în Finger Lakes, New York (i.e. Forge Cellars –http://www.winepoint.ro/106-forge-cellars). El este optimist în ceea ce privește vinurile din 2016, din Sudul Ronului: ”S-ar putea să fie la fel de bune ca în 2010.” Acum este prins cu seria de vinuri din Gigondas, renunțând la Valbelle pentru a-l asambla cu Gigondas-ul. Celelalte vinuri provin din vii unice – Le Claux, Hominis Fides și Le Poste, fiind 100% Grenache. Barruol este unul dintre campionii inițiativei de a include și vin alb în apelațiune.” 

***

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”


Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.

Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.

Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.

Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.

Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.

Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. 

Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...

Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este  dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.

Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”

Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.

 

 

Culoare: Rosu

Tip: Sec

Producator: Saint Cosme

Tara De Origine: Franta

{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}

Produse recomandate