Livrare GRATUITA in Bucuresti pentru comenzile mai mari de 250 LEI!
Saint Cosme Saint-Joseph 2016
Perioada optimă de consum: 2018 - 2025
Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme
Soi: Serine (Syrah vechi) - 70 % struguri dezciorchinați și 30% ciorchini întregi
Culoare: roșu-rubiniu cu tente purpurii
Buchet: bujori, afine sălbatice, lemn dulce și tutun
Gust: bogat, cu corp plin, impresionant de concentrat, cu tanini prezenți, dar dulci și o mineralitate suprinzătoare
Recomandări gastronomice: supă de ceapă, tocană și friptură de vită, miel la grătar, vânat, brânză Gruyère și Cheddar
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Potențial de învechire: 7-8 ani
Număr de sticle produse: 8 000
Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie la a doua folosire, 40% în butoaie la a treia sau a patra folosire
Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). 70 % struguri dezciorchinați și 30% ciorchini întregi. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie la a doua folosire și 40% în butoaie la a treia și a patra folosire.
Cred că, dintre toate apelațiunile din valea Ronului, Saint Joseph ar merita o recunoaștere considerabil mai mare. În primul rând, pentru că aici se pot face vinuri de mare clasă, dar și pentru că are numai terroir-uri frumoase. Paradoxal, apelațiunea cea mai ”lungă” (50 km!) din valea Ronului este și una dintre cele mai bine delimitate. Ea constă numai din dealuri abrupte, din granit descompus. Saint Joseph-ul nostru din 2016 poartă în el ”tensiunea” conferită de solurile în care rădăcinile trebuie să se zbată pentru a face vițele să trăiască. De aici rezultă o intensitate, o claritate care apropie vinul de originea sa. În 2016, prospețimea caracteristică a Saint Joseph-ului este foarte prezentă și susține un ansamblu complex și lung.
V-ați întrebat, probabil, ce înseamnă această roză a vânturilor de pe eticheta noastră de Saint Joseph. Ea este o gravură realizată de Jean Barruol, bunicul meu istoric. Tatăl meu și cu mine am ales-o pentru eticheta de Saint Joseph pentru că simbolizează ideea de libertate. Dar libertatea are, totuși, nevoie de un pic de control al evenimentelor și de un pic de voință. Ea este foarte importantă și vitală: ea face accesibile toate orizonturile, dar nu permite să se întâmple orice pentru că ea este, în primul rând, esența partajării. Bujori, afine sălbatice, lemn dulce, tutun. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”
94 Puncte James Suckling: ”O etalare generoasă de condimente apetisante, cu miros puternic și piper alb, împletite cu o gamă la fel de largă de fucte de pădure combinate. Pe palatin, este suav, suculent și focusat. Elegant și determinat. De o putere subtilă și frumos echilibrat.”
92 Puncte Parker
Ediția 2015 - 93 Puncte Parker: ”Un alt vin colosal din Ronul de Nord făcut de Louis este Saint-Joseph 2015, care provine numai din terroir-uri granitice și a fost maturat în baric. Prune, coacăze negre, zmeură neagră și grafit exultă din acest vin roșu bogat, cu corp plin, impresionant de concentrat, cu tanini prezenți, dar dulci. Va beneficia de 2-3 ani în pivniță și va străluci timp de o decadă.”
***
Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați.
Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre...
Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu.
Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.
Descriere
Saint Cosme Saint-Joseph 2016 Perioada optimă de consum: 2018 - 2025 Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme Soi: Serine (Syrah vechi) - 70 % struguri dezciorchinați și 30% ciorchini întregi Culoare: roșu-rubiniu cu tente purpurii Buchet: bujori, afine sălbatice, lemn dulce și tutun Gust: bogat, cu corp plin, impresionant de concentrat, cu tanini prezenți, dar dulci și o mineralitate suprinzătoare Recomandări gastronomice: supă de ceapă, tocană și friptură de vită, miel la grătar, vânat, brânză Gruyère și Cheddar Alcool: 13,5% Temperatura de servire: 16-18°C Potențial de învechire: 7-8 ani Număr de sticle produse: 8 000 Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie la a doua folosire, 40% în butoaie la a treia sau a patra folosire Îmbuteliat fără a fi filtrat. Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). 70 % struguri dezciorchinați și 30% ciorchini întregi. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie la a doua folosire și 40% în butoaie la a treia și a patra folosire. Cred că, dintre toate apelațiunile din valea Ronului, Saint Joseph ar merita o recunoaștere considerabil mai mare. În primul rând, pentru că aici se pot face vinuri de mare clasă, dar și pentru că are numai terroir-uri frumoase. Paradoxal, apelațiunea cea mai ”lungă” (50 km!) din valea Ronului este și una dintre cele mai bine delimitate. Ea constă numai din dealuri abrupte, din granit descompus. Saint Joseph-ul nostru din 2016 poartă în el ”tensiunea” conferită de solurile în care rădăcinile trebuie să se zbată pentru a face vițele să trăiască. De aici rezultă o intensitate, o claritate care apropie vinul de originea sa. În 2016, prospețimea caracteristică a Saint Joseph-ului este foarte prezentă și susține un ansamblu complex și lung. V-ați întrebat, probabil, ce înseamnă această roză a vânturilor de pe eticheta noastră de Saint Joseph. Ea este o gravură realizată de Jean Barruol, bunicul meu istoric. Tatăl meu și cu mine am ales-o pentru eticheta de Saint Joseph pentru că simbolizează ideea de libertate. Dar libertatea are, totuși, nevoie de un pic de control al evenimentelor și de un pic de voință. Ea este foarte importantă și vitală: ea face accesibile toate orizonturile, dar nu permite să se întâmple orice pentru că ea este, în primul rând, esența partajării. Bujori, afine sălbatice, lemn dulce, tutun. Îmbuteliat fără a fi filtrat.” 94 Puncte James Suckling: ”O etalare generoasă de condimente apetisante, cu miros puternic și piper alb, împletite cu o gamă la fel de largă de fucte de pădure combinate. Pe palatin, este suav, suculent și focusat. Elegant și determinat. De o putere subtilă și frumos echilibrat.” 92 Puncte Parker Ediția 2015 - 93 Puncte Parker: ”Un alt vin colosal din Ronul de Nord făcut de Louis este Saint-Joseph 2015, care provine numai din terroir-uri granitice și a fost maturat în baric. Prune, coacăze negre, zmeură neagră și grafit exultă din acest vin roșu bogat, cu corp plin, impresionant de concentrat, cu tanini prezenți, dar dulci. Va beneficia de 2-3 ani în pivniță și va străluci timp de o decadă.” *** Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.” Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”. Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedezciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse. Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015. Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii. Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor. Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară. Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune "Négoce-Vigneron" (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.” Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.
Detalii
Producator: Château De Saint Cosme
Tip: Sec
Cantitate: 0.75 L
Tara De Origine: Franta
Concentratie Alcool: 13.5%
Culoare: Rosu
Comentarii
{{#comments}}-
{{author}}
{{addedDate}}
{{subject}}
{{#hasRating}}
{{rating}} / 5
{{/hasRating}}
{{comment}}
{{#hasReplies}}
{{/comments}}
{{/hasComments}}{{#replies}}-
{{author}}
{{addedDate}}
{{reply}}
{{/replies}}
{{/hasReplies}}