Livrare GRATUITA in Bucuresti pentru comenzile mai mari de 250 LEI!

 VEGA-SICILIA PINTIA 2015 0
  • Pintia 2015

    Perioada optimă de consum: 2020 - 2026

    Producător: Tempos Vega Sicilia, Bodegas Pintia - DO Toro, Castilla y León

    Proprietar: familia Alvarez 

    Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

    Soi: Tinta de Toro (Tempranillo) - vițe vechi de 35 ani, struguri culeși manual

    Culoare: roșu închis, cu tente purpurii

    Miros: curat, amplu, expresiv și elegant, cu note intense de fruct bine integrate cu o nuanță picantă, de lemn 

    Gust: proaspăt și voluptuos, cu corp plin, structură extraordinară și tanini frumoși, cu arome florale care se fac simțite retronazal; sfârșit proaspăt, lung și persistent

    Recomandări gastronomice: vită, friptură de miel, vânat cu pene, tocănițe

    Temperatura de servire: 16°C

    Alcool: 15%

    Număr de sticle produse: 203.857 sticle obișnuite, 6.496 magnum-uri și câteva sticle în formate mai mari

    Fermentație malolactică 60% în baricuri din stejar franțuzesc (80%) și american (20%). Maturat 12 luni în stejar franțuzesc (70%) și american (30%).

    Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 10 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.

    94 Puncte Parker: ”Singurul vin produs aici este Pintia care, într-un 2015 cald și secetos, a atins 15% alcool și are o aciditate moderată și textură cremoasă, catifelată, cu concentrație, maturitate fenolică și tanini din abundență. A fost fermentat în cuve de stejar și maturat 12 luni în butoaie de stejar (noi și vechi, franțuzești și americane). A fost un an de recoltă foarte bun, așa că parte din fermentația malolactică s-a făcut în cuve de stejar și nu în baricuri pentru a nu pierde din prospețime. 15.000 l de vin au fost maturați în inox. În felul acesta, s-a urmărit păstrarea prospețimii vinului într-o zonă în care puterea vine în mod natural și toate mijloacele sunt binevenite, inclusiv folosirea unor butoaie cu grade de ardere diferite. Toată această muncă a dat rezultate și, chiar dacă vinul este puternic și taninos, este bine echilibrat, iar taninii sunt fin granulați. Echilibru bun între putere și eleganță. Îmbuteliat în luna mai 2017.”

    Ediția 2014 - 95 Puncte Decanter: ”2014 a fost un an bun, fără căldură excesivă, iar acest vin este o expresie realmente elegantă a Toro-ului, care va continua să evolueze - Pintia demonstrează că și-a găsit locul. Arome de violete și cedru, cu gust proaspăt, echilibrat și rotund care evidențiază note bogate, dense de coacăze roșii și prune goldane. Are un filon de aciditate și o căldură care explodează în final.” Sarah Jane Evans MW

                    -  94 Puncte Parker: ”Pintia 2014 este mai puternic decât cel din 2013 și este extrem de aromat, expresiv și deschis, tipic pentru Toro. Are un stil elegant, mai puțin rustic, iar taninii sunt fin granulați, prezenți și abundenți, dar și destul de rotunzi. Gust minunat, cu arome de fructe sălbatice, ierburi aromatice și condimente. Un an mare pentru Pintia. Chiar și după ce a stat mai mult timp în pahar, își păstrează subtonurile afumate care îl fac să pară destul de tânăr. A fost îmbuteliat în aprilie 2016.”

                 - 94 Puncte James Suckling: ”Caracter puternic. Note atrăgătoare de violete și pământ umed, împletite cu prune negre și cireșe. Intensitatea aromei de prune sângerii este impresionantă, iar pe palatin, vinul este foarte catifelat și neted. Putere și prospețime și o profunzime senzațională a taninilor. O mare realizare a acestui an de recoltă.”

    ***

    Pintia a fost cumpărată de familia Alvarez în 1996 datorită terroir-ului său presărat cu pietre și subsolurilor bogate în argilă. La baza acestei decizii a stat dorința de a produce un vin cu o expresie diferită a soiului Tempranillo, cu toată tipicitatea Toro-ului. Spre deosebire de Ribera del Duero, verile din Toro sunt toride, iar cea mai mare provocare pentru oenologi este aceea de a echilibra concentrația cu eleganța. Bodegas Pintia reușește să facă acest lucru la superlativ, vinul său fiind unul dintre cele mai renumite din Toro.

    De altfel, de pe cele 96 ha cultivate numai cu Tempranillo, Pintia produce un singur vin care se distinge prin intensitatea, eleganța și distincția tipice casei Vega Sicilia.

    Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

    După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

  • Tip: Sec
  • Tara De Origine: Spania
  • Culoare: Rosu
{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}

VEGA-SICILIA PINTIA 2015

Cod Produs: imp-wp-764
In stoc
260 Lei
Detalii livrare Livrare gratuita in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 250 RON. Cost livrare 19 lei provincie. Vezi Detalii
Ai nevoie de ajutor? 0722839246 sau 0724682446
Puncte de fidelitate Acumuleaza 1 punct de reducere pentru fiecare 20 de lei cheltuiti. Vezi Detalii

Pintia 2015

Perioada optimă de consum: 2020 - 2026

Producător: Tempos Vega Sicilia, Bodegas Pintia - DO Toro, Castilla y León

Proprietar: familia Alvarez 

Oenolog: Gonzalo Iturriaga de Juan

Soi: Tinta de Toro (Tempranillo) - vițe vechi de 35 ani, struguri culeși manual

Culoare: roșu închis, cu tente purpurii

Miros: curat, amplu, expresiv și elegant, cu note intense de fruct bine integrate cu o nuanță picantă, de lemn 

Gust: proaspăt și voluptuos, cu corp plin, structură extraordinară și tanini frumoși, cu arome florale care se fac simțite retronazal; sfârșit proaspăt, lung și persistent

Recomandări gastronomice: vită, friptură de miel, vânat cu pene, tocănițe

Temperatura de servire: 16°C

Alcool: 15%

Număr de sticle produse: 203.857 sticle obișnuite, 6.496 magnum-uri și câteva sticle în formate mai mari

Fermentație malolactică 60% în baricuri din stejar franțuzesc (80%) și american (20%). Maturat 12 luni în stejar franțuzesc (70%) și american (30%).

Vinul poate fi băut acum, dar are un potențial de învechire de 10 ani, dacă este păstrat în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14 ºC și umiditate relativă de 60%.

94 Puncte Parker: ”Singurul vin produs aici este Pintia care, într-un 2015 cald și secetos, a atins 15% alcool și are o aciditate moderată și textură cremoasă, catifelată, cu concentrație, maturitate fenolică și tanini din abundență. A fost fermentat în cuve de stejar și maturat 12 luni în butoaie de stejar (noi și vechi, franțuzești și americane). A fost un an de recoltă foarte bun, așa că parte din fermentația malolactică s-a făcut în cuve de stejar și nu în baricuri pentru a nu pierde din prospețime. 15.000 l de vin au fost maturați în inox. În felul acesta, s-a urmărit păstrarea prospețimii vinului într-o zonă în care puterea vine în mod natural și toate mijloacele sunt binevenite, inclusiv folosirea unor butoaie cu grade de ardere diferite. Toată această muncă a dat rezultate și, chiar dacă vinul este puternic și taninos, este bine echilibrat, iar taninii sunt fin granulați. Echilibru bun între putere și eleganță. Îmbuteliat în luna mai 2017.”

Ediția 2014 - 95 Puncte Decanter: ”2014 a fost un an bun, fără căldură excesivă, iar acest vin este o expresie realmente elegantă a Toro-ului, care va continua să evolueze - Pintia demonstrează că și-a găsit locul. Arome de violete și cedru, cu gust proaspăt, echilibrat și rotund care evidențiază note bogate, dense de coacăze roșii și prune goldane. Are un filon de aciditate și o căldură care explodează în final.” Sarah Jane Evans MW

                -  94 Puncte Parker: ”Pintia 2014 este mai puternic decât cel din 2013 și este extrem de aromat, expresiv și deschis, tipic pentru Toro. Are un stil elegant, mai puțin rustic, iar taninii sunt fin granulați, prezenți și abundenți, dar și destul de rotunzi. Gust minunat, cu arome de fructe sălbatice, ierburi aromatice și condimente. Un an mare pentru Pintia. Chiar și după ce a stat mai mult timp în pahar, își păstrează subtonurile afumate care îl fac să pară destul de tânăr. A fost îmbuteliat în aprilie 2016.”

             - 94 Puncte James Suckling: ”Caracter puternic. Note atrăgătoare de violete și pământ umed, împletite cu prune negre și cireșe. Intensitatea aromei de prune sângerii este impresionantă, iar pe palatin, vinul este foarte catifelat și neted. Putere și prospețime și o profunzime senzațională a taninilor. O mare realizare a acestui an de recoltă.”

***

Pintia a fost cumpărată de familia Alvarez în 1996 datorită terroir-ului său presărat cu pietre și subsolurilor bogate în argilă. La baza acestei decizii a stat dorința de a produce un vin cu o expresie diferită a soiului Tempranillo, cu toată tipicitatea Toro-ului. Spre deosebire de Ribera del Duero, verile din Toro sunt toride, iar cea mai mare provocare pentru oenologi este aceea de a echilibra concentrația cu eleganța. Bodegas Pintia reușește să facă acest lucru la superlativ, vinul său fiind unul dintre cele mai renumite din Toro.

De altfel, de pe cele 96 ha cultivate numai cu Tempranillo, Pintia produce un singur vin care se distinge prin intensitatea, eleganța și distincția tipice casei Vega Sicilia.

Numele de Vega Sicilia apare în documente cu secole înainte de apariția cramei, în 1864. Originea exactă a numelui nu este cunoscută, dar e cert că nu are nimic de-a face cu insula italiană. ”Vega” este o referință la vegetația abundentă de pe malurile râului Duero, iar ”Sicilia” vine de la numele Sfintei Cecilia, protectoarea muzicii. Cel care a ales numele este Don Eloy Lecanda y Chaves, vitivinicultor local cu studii la Bordeaux și fondatorul din 1864 al podgoriei. Negustor priceput, el a ridicat rapid prestigiul domeniului, astfel încât nu e de mirare că în 1876 devenea furnizor al Casei regale a Spaniei.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari continuându-și ascensiunea, în 1982, anul în care Ribera del Duero obținea statutul de Denumire de Origine, domeniul a fost cumpărat de familia Alvarez. Acesta a fost începutul unei epoci de modernizare în care Vega Sicilia a fost primită în asociația exclusivistă Primum Familiae Vini a celor mai mari 12 producători de vin mondiali.

Tip: Sec

Tara De Origine: Spania

Culoare: Rosu

{{rating}} / 5 -
{{#hasComments}}
    {{#comments}}
  • {{author}}
    {{addedDate}}
    {{subject}}
    {{#hasRating}}
    {{rating}} / 5
    {{/hasRating}}
    {{comment}}
    {{#hasReplies}}
      {{#replies}}
    • {{author}}
      {{addedDate}}
      {{reply}}
    • {{/replies}}
    {{/hasReplies}}
  • {{/comments}}
{{/hasComments}}

Produse recomandate